CIASTO KEFIROWE Z JEŻYNAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczne, lekko winne, bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 150 ml kefiru
    - 150 ml jogurtu naturalnego
    - 120 ml oleju rzepakowego
    - 2 jajka
    - 600 ml mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 250 ml cukru trzcinowego
    - 1 op. cukru że skórką pomarańczową Dr.Oetker
    - 300 g mrożonych jeżyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kefirowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W jednym naczyniu wymieszaj razem kefir, jogurt naturalny, olej i jajka (tylko do połączenia składników).

    2. Do drugiego naczynia włóż wszystkie suche składniki.

    3. Wymieszaj suche składniki z mokrymi.

    4. Okrągłą formę do ciasta wysmaruj olejem, po czym przelej do niej ciasto.

    5. Na wierzch rozłóż jeżyny.

    6. Posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego.

    7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    8. Jeszcze ciepłe polej pomarańczowym lukrem lub gdy przestygnie posyp cukrem pudrem.

    9. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować