Czerwona kapusta z cukinią i pomidorkami

0 (0 ocen)

Wariacja na temat bigosu. Duszona czerwona kapusta z dodatkiem cukinii, pomidorków koktajlowych, pora, a także świeżych ziół i aromatycznych przypraw. Polecam!

Składniki:

  • 1 duża czerwona kapusta (1 kg)
    3 nieduże cukinie (łącznie 400 g)
    400 g pomidorów koktajlowych (np. mieszane żółte gruszkowe i śliwkowe)
    16 cm – owy kawałek pora
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej mięty
    4 – 5 łyżek oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    ½ szklanki wody
    6 kulek suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwona kapusta z cukinią i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z cukinią i pomidorkami 1. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekanego pora oraz poszatkowaną kapustę, wsypać jałowca, Vegetę, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz cayenne. Smażyć ok. 5 min, mieszając. Zawartość garnka zalać wodą i skropić sokiem z cytryny – dusić ok. 20 min.
  • Czerwona kapusta z cukinią i pomidorkami 2. Następnie dołożyć do kapusty pokrojoną na ćwierćplastry cukinię, wymieszać i dusić 10 min.
  • Czerwona kapusta z cukinią i pomidorkami 3. Po tym czasie dodać pokrojone na polówki pomidory, wymieszać i dusić 5 – 7 min.
  • Czerwona kapusta z cukinią i pomidorkami 4. Na końcu dołożyć posiekane zioła, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować