Kremowe risotto z ryżu jaśminowego z dodatkiem papryki, pora oraz jarmużu, podprawione serem mozzarella. Bakalie – suszone morele i fistaszki – nadają potrawie nietuzinkowy smak, a aromat podkręcają przyprawy korzenne i zioła.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
300 g suchego ryżu jaśminowego
2 średniej wielkości czerwone papryki (łącznie 370 g)
160 g pora
50 g jarmużu
3 łyżki posiekanej melisy
80 g suszonych moreli
4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
150 g sera mozzarella
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
1 L bulionu warzywnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku suszonego
2 liście laurowe (pokruszone)
6 kulek ziela angielskiego
6 suszonych owoców jałowca (zgniecione)
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – nasion kozieradki, imbiru, anyżu
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Risotto z warzywami, serem mozzarella i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w półplastry pora oraz posiekany jarmuż. Wlać sos sojowy, wsypać tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, nasiona kozieradki, imbir, anyż i chilli. Składniki dusić 2 – 3 min, mieszając. Następnie dołożyć ryż i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka stopniowo, porcjami podlewać bulionem, aż do wyczerpania i wchłonięcia przez ryż całego płynu.
2.Na końcu do risotto dodać melisę, posiekane morele, orzechy oraz drobno pokrojony ser. Całość wymieszać i chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze