Risotto z warzywami, serem mozzarella i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kremowe risotto z ryżu jaśminowego z dodatkiem papryki, pora oraz jarmużu, podprawione serem mozzarella. Bakalie – suszone morele i fistaszki – nadają potrawie nietuzinkowy smak, a aromat podkręcają przyprawy korzenne i zioła.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g suchego ryżu jaśminowego
    2 średniej wielkości czerwone papryki (łącznie 370 g)
    160 g pora
    50 g jarmużu
    3 łyżki posiekanej melisy
    80 g suszonych moreli
    4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
    150 g sera mozzarella
    3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
    1 L bulionu warzywnego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    2 liście laurowe (pokruszone)
    6 kulek ziela angielskiego
    6 suszonych owoców jałowca (zgniecione)
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – nasion kozieradki, imbiru, anyżu
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto z warzywami, serem mozzarella i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z warzywami, serem mozzarella i bakaliami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w półplastry pora oraz posiekany jarmuż. Wlać sos sojowy, wsypać tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, nasiona kozieradki, imbir, anyż i chilli. Składniki dusić 2 – 3 min, mieszając. Następnie dołożyć ryż i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka stopniowo, porcjami podlewać bulionem, aż do wyczerpania i wchłonięcia przez ryż całego płynu.
  • Risotto z warzywami, serem mozzarella i bakaliami 2. Na końcu do risotto dodać melisę, posiekane morele, orzechy oraz drobno pokrojony ser. Całość wymieszać i chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować