Makaron z kapustą i groszkiem

0 (0 ocen)

Bardzo lubię duszoną kapustę z dodatkiem makaronu, szczególnie dobrze przyprawioną. Dodatek groszku okazał się bardzo trafiony, a świeże zioła wzbogaciły aromat potrawy i nadały jej lekkiego orzeźwiającego smaku.

Składniki:

  • 200 g suchego makaronu nitki
    500 g poszatkowanej białej kapusty
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    1 większa biała cebula (100 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej mięty
    2 łyżki masła
    4 szklanki bulionu warzywnego (1 L)
    1 łyżeczka curry
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z kapustą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z kapustą i groszkiem 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę, curry oraz gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając. Dołożyć kapustę i smażyć kilka min, nadal mieszając. Składniki zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 min.
  • Makaron z kapustą i groszkiem 2. Na końcu dodać posiekane zioła, wymieszać i całość doprawić do smaku.
  • Makaron z kapustą i groszkiem 3. Po tym czasie dodać groszek oraz suchy makaron, wymieszać i po ponownym doprowadzeniu do wrzenia, gotować 5 – 7 min, co jakiś czas mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować