Bardzo lubię duszoną kapustę z dodatkiem makaronu, szczególnie dobrze przyprawioną. Dodatek groszku okazał się bardzo trafiony, a świeże zioła wzbogaciły aromat potrawy i nadały jej lekkiego orzeźwiającego smaku.
Składniki:
200 g suchego makaronu nitki
500 g poszatkowanej białej kapusty
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
1 większa biała cebula (100 g)
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki masła
4 szklanki bulionu warzywnego (1 L)
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Makaron z kapustą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę, curry oraz gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając. Dołożyć kapustę i smażyć kilka min, nadal mieszając. Składniki zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 min.
2.Na końcu dodać posiekane zioła, wymieszać i całość doprawić do smaku.
3.Po tym czasie dodać groszek oraz suchy makaron, wymieszać i po ponownym doprowadzeniu do wrzenia, gotować 5 – 7 min, co jakiś czas mieszając.
Komentarze