Święta to nie tylko chwile spędzone przy stole, ale także czas wspólnego przygotowania potraw:).Tak przygotowany pstrąg idealni pasuje na Bożonarodzeniowy stół. Zamiast pietruszki można użyć do środka świeżego koperku.
Składniki:
Czas przygotowania około 40 minut
Składniki:
• 1 świeży pstrąg,
• Sok i skórka otarta z jednej małej cytryny,
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
• Mały pęczek pietruszki,
• 1 łyżka miodu naturalnego,
• 2 łyżki wytrawnego wina,
• Łyżka masła,
• Świeżo mielona sól morska,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• 0,5 szklanki orzechów włoskich
Cytrynowo-orzechowy pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawionego pstrąga myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszonego przekładamy na deskę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą oraz skrapiamy połową soku z cytryny. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowanego przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na 1-2 godziny.
2.Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzchu układamy kilka plasterków masła. W środek ryby wkładamy mały pęczek świeżej pietruszki. Rybę pieczemy około 7 minut w 200°C.
3.Po tym czasie przekładamy ją na drugi bok, a na wierzch układamy orzechowy sos. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut.
4.Sos orzechowy: Orzechy siekamy na mniejsze części. Na talerzu umieszczamy orzechy, koncentrat, miód , sok z cytryny oraz wino. Dokładnie mieszamy.
Komentarze