Cytrynowo-orzechowy pstrąg

0 (0 ocen)

Święta to nie tylko chwile spędzone przy stole, ale także czas wspólnego przygotowania potraw:).Tak przygotowany pstrąg idealni pasuje na Bożonarodzeniowy stół. Zamiast pietruszki można użyć do środka świeżego koperku.

Składniki:

  • Czas przygotowania około 40 minut
    Składniki:
    • 1 świeży pstrąg,
    • Sok i skórka otarta z jednej małej cytryny,
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    • Mały pęczek pietruszki,
    • 1 łyżka miodu naturalnego,
    • 2 łyżki wytrawnego wina,
    • Łyżka masła,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 0,5 szklanki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Cytrynowo-orzechowy pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie 1. Sprawionego pstrąga myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszonego przekładamy na deskę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą oraz skrapiamy połową soku z cytryny. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowanego przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na 1-2 godziny.
  • przed pieczeniem 2. Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzchu układamy kilka plasterków masła. W środek ryby wkładamy mały pęczek świeżej pietruszki. Rybę pieczemy około 7 minut w 200°C.
  • wyłożenie orzechowej panierki 3. Po tym czasie przekładamy ją na drugi bok, a na wierzch układamy orzechowy sos. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut.
  • przygotowanie sosu 4. Sos orzechowy: Orzechy siekamy na mniejsze części. Na talerzu umieszczamy orzechy, koncentrat, miód , sok z cytryny oraz wino. Dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować