Jeśli lubicie chałwę, to pokochacie ten sernik chałwowy! Niewątpliwie to ciasto podbiło serca moich domowników. Sernik z chałwą w kawałkach i mocno chałwowa polewa to raj dla podniebienia. Pyszny sernik chałwowy to idealny sposób na podwieczorek.
4.45 (153 ocen)
Sernik chałwowy można przygotować na cieście francuskim albo jako sernik chałwowy z mascarpone. Gdy sięgamy po ciasto francuskie, to warto pamiętać o dobrej proporcji masy serowej. Wtedy sernik z chałwą nie będzie miał oklapniętego spodu. Jeżeli przygotowujemy kruchy spód to możemy skorzystać z ekspresowego sposobu, jakim jest użycie rozkruszonych ciastek korzennych lub herbatników. Wystarczy je wymieszać z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. A następnie wybraną formę wykładamy masa na spód i podpiekamy. Wtedy sernik z chałwą przygotujemy w jeszcze krótszym czasie. Sernik chałwowy przygotujemy w jeszcze krótszym czasie, gdy sięgniemy po stojący mikser z misą. Wtedy w tym czasie możemy zagniatać ciasto.
W zależności od upodobań smakowych chałwa może być dodana do spodu ciasta. Wtedy sernik na spodzie chałwowym będzie jeszcze bardziej kuszący smakiem. Przepis na sernik chałwowy można też przygotować w proporcjach 1:1 ser twarogowy z serkiem mascarpone. Ponadto jeżeli chcemy przełamać słodki smak, to sernik chałwowy możemy zrobić z dodatkiem ricotty. Wtedy ciasto będzie miało interesującą nutę smakową.
Polewa na sernik z chałwą może zostać wzbogacona kawałkami gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości masy kakaowej 70%. Będzie to świetna dekoracja i uzupełnienie sernika.
Komentarze