Miodownik cytrynowo-orzechowy

  • wyświetlono: 363 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepyszny świąteczny miodownik z aksamitnym kremem o delikatnej cytrynowej nucie i warstwą maślanych orzechów, całość komponuje się rewelacyjnie, smaki doskonale się uzupełniają, najlepszy na drugi lub trzeci dzień po upieczeniu gdy miodowe blaty zmiękną od kremu. Krem mimo, że cytrynowy wcale nie jest kwaśny, bez obaw! jest przyjemnie orzeźwiający i świetnie się komponuje ze słodką masą orzechową. Gwarantuję to ciasto będzie hitem wśród świątecznych wypieków.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Foremka 24/26 cm


Ciasto miodowe:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g masła 82%
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka rumu
2 łyżki śmietany 18%
1 pełna łyżka prawdziwego miodu


Krem cytrynowy:
550 ml mleka 3,2%
2 budynie śmietankowe po 40 g
7 łyżek cukru
1 duży cukier wanilinowy
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
20 dag masła 82%


Masa orzechowa:
20 dag orzechów włoskich
12 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki miodu prawdziwego

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik cytrynowo-orzechowy

  • 1. Ciasto miodowe:
    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i sodą dokładnie łyżką, dodać pokrojone w kostkę masło, całe jajko oraz żółtko, śmietanę oraz miód, wlać rum, całość zagnieść na jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

    Piekarnik nagrzać do 180*c , ciasto podzielić na dwie części, wylepić na spód dwóch jednakowych blaszek do pieczenia wyłożonych pergaminem, jedną włożyć do gorącego piekarnika i piec 10 minut.
    Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić.
  • 2. Masa orzechowa:
    Masło przełożyć do rondelka, wsypać cukier , dodać miód, doprowadzić do wrzenia, orzechy posiekać na mniejsze kawałki, dodać do gotującej się masy i całość gotować na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając.

    Zestawić z ognia, gorącą masę orzechową wylać na drugi miodowy spód, wyrównać łyżką i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
  • 3. Przygotować cytrynowy krem:
    ½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie, wymieszać z sokiem cytrynowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrami , do wrzącego wlać masę i ugotować gęsty budyń. Zostawi do wystudzenia.

    Miękkie masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać po łyżce budyniu aż powstanie gęsty krem.


    Miodowy blat bez orzechów umieścić w foremce, wyłożyć cytrynowy krem , przykryć miodowym blatem z orzechami.


    Ciasto nakryć folią aluminiową włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na 3 dzień ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaorzechy włoskieorzechysłodkościmiódkrem cytrynowyboże narodzenieświąteczneMiodownikdla gościPoczęstunekciasto z bakaliamiSwiateczne ciastowarstwowe ciastociasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z masą orzechową

Dodane przez: dragonik7

Miodownik z masą orzechową

Jeśli lubicie połączenie miodu...

Miodownik

Dodane przez: Kasia2201

Miodownik

Szybkie ciasto na każdą okazję

ciasto gruszkowe

Dodane przez: elapolo

Ciasto gruszkowo cytrynowe z masą orzechowa

Pyszne ciasto gruszkowe na kruchym...

ciasto orzechowe z lukrem cytrynowym

Dodane przez: bpuzio

ciasto orzechowe z lukrem cytrynowym

Mam ten przepis około 20lat i zawsze...

miodownik

Dodane przez: aliss06

Miodownik

Mięciutkie i delikatne, takie ciasta...

Miodownik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik.

Pyszne ciasto,które powinno być...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.