Polędwiczka w sosie wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Połączenie polędwiczki z orzeźwiającą wiśnią jest jak najbardziej pyszne. Kto nie wierzy, niech spróbuje:). Polecam na nieco inny obiadek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duża polędwiczka,
    • 3 łyżki octu balsamicznego,
    • 3 łyżki cukru,
    • 300 ml bulionu mięsnego z kostki,
    • 2,5 szklanki wiśni,
    • Szczypta cynamonu,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Suszony czosnek do smaku (0,5 łyżeczki),
    • olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w sosie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacieranie mięsa przyprawami 1. POLĘDWICZKA
    Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Osuszoną nacieramy olejem , solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem do smaku. Tak przygotowaną przewiązujemy dratwą, by w trakcie pieczenia zachowała ładny kształt.
  • upieczona polędwiczka 2. Gotową wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją w 180°C około 40 minut do miękkości (długość pieczenia zależy od jej wielkości).
    Między czasie przygotowujemy sos.
  • gotujemy sos 3. SOS
    Wiśnie myjemy i osuszamy. Osuszone drylujemy. W garnku umieszczamy ocet oraz cukier. Ocet podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy do niego bulion oraz wiśnie. Całość gotujmy do momentu jak owoce będą miękkie. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Gotowy sos doprawiamy szczyptą cynamonu, solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować