Polędwiczka w sosie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.POLĘDWICZKA
Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Osuszoną nacieramy olejem , solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem do smaku. Tak przygotowaną przewiązujemy dratwą, by w trakcie pieczenia zachowała ładny kształt.
2.Gotową wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją w 180°C około 40 minut do miękkości (długość pieczenia zależy od jej wielkości).
Między czasie przygotowujemy sos.
3.SOS
Wiśnie myjemy i osuszamy. Osuszone drylujemy. W garnku umieszczamy ocet oraz cukier. Ocet podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy do niego bulion oraz wiśnie. Całość gotujmy do momentu jak owoce będą miękkie. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Gotowy sos doprawiamy szczyptą cynamonu, solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe.
Komentarze