Malinowe ciasto z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezonowe owoce idealnie sprawdzają się w domowych wypiekach. Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu ciasta z ich udziałem. Dziś polecam maliny zatopione w cieście w towarzystwie kruszonki. Pycha!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Składniki:
    • 5 dużych jajek,
    • 1 i 1/3 szklanki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • ¾ szklanki oleju,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 i ¾ szklanki mąki,
    • Szczypta soli

    Kruszonka:
    • 55 gram masła,
    • 55 gram cukru kryształu,
    • Około 100 gram mąki pszennej

    Dodatkowo:
    • Świeże owoce malin (około 1,5- 2 szklanki),
    • Cukier puder do posypania przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowe ciasto z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowa kruszonka 1. KRUSZONKA
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Gotową, na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
  • gotowe ciasto 2. CIASTO: Jajka , cukier kryształ, cukier waniliowy i sól umieszczamy w misce. Składniki dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej jajecznej masy.
    Do tak przygotowanej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • wykładamy maliny 3. Na ciasto wykładamy świeże maliny.
  • wykładamy kruszonkę 4. Owoce posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy , studzimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować