Sezonowe owoce idealnie sprawdzają się w domowych wypiekach. Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu ciasta z ich udziałem. Dziś polecam maliny zatopione w cieście w towarzystwie kruszonki. Pycha!
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Składniki:
• 5 dużych jajek,
• 1 i 1/3 szklanki cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• ¾ szklanki oleju,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 i ¾ szklanki mąki,
• Szczypta soli
Malinowe ciasto z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUSZONKA
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Gotową, na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
2.CIASTO: Jajka , cukier kryształ, cukier waniliowy i sól umieszczamy w misce. Składniki dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej jajecznej masy.
Do tak przygotowanej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Na ciasto wykładamy świeże maliny.
4.Owoce posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy , studzimy i podajemy.
Komentarze