Babki cytrynowe uwielbiam, więc to wydanie bardzo mi smakowało. Cytrynowe babeczki z makiem są wilgotne i miękkie. Doskonale prezentują się na stole. U mnie w domu zniknęły w mgnieniu oka.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
180 g mąki pszennej
150 g cukru
100 ml oleju
100 g cukru pudru
80 ml soku z cytryny
50 g suchego maku
10 ml wrzącej wody
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
aromat cytrynowy
Cytrynowe babeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy na puch wraz z cukrem. Do jajek dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy aromat i 50 ml soku z cytryny. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Miksujemy. Formę sylikonową na małe babeczki wypełniamy dwoma łyżkami ciasta. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder, wodę i 30 ml soku z cytryny łączymy. Lukrem polewamy babeczki.
Komentarze