Cytrynowe babeczki z lukrem

4.08 (405 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 10 osób

Babeczki cytrynowe to wymarzony deser dla każdego. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Muffinki cytrynowe są bardzo wilgotne, mięciutkie i obficie oblane lukrem. Smakują dzieciom i dorosłym. Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła! Sprawdź przepis na babeczki cytrynowe!

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    200 ml mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
    1 szklanki cukru
    180 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka startej skórki z cytryny
    szczypta soli

    Lukier cytrynowy:
    1 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.08 (405 ocen)

Cytrynowe babeczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. Pierwsze pięć składników wymieszać w misce (jajka, olej, mleko, sok oraz ekstrakt). W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i sól. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką.
  • 2. Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem. (Babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babeczki się ładnie zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika oraz foremek i przenieść na kratkę do studzenia.
  • 3. W międzyczasie przygotować cytrynowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soku.
    Ostudzone babeczki udekorować cytrynowym lukrem i posypać, np. startą skórką z cytryny. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 12 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Babeczki cytrynowe – przepis prosty

Jak zrobić babeczki cytrynowe? Przepis na muffinki cytrynowe jest łatwy. To, o czym powinniśmy pamiętać, to wyjęcie wszystkich składników co najmniej na godzinę przed pieczeniem. Jeśli nie będą w temperaturze pokojowej w babeczkach może powstać zakalec. Do przygotowania babeczek warto wykorzystać ekologiczne cytryny. W przypadku innych, skórkę musimy dokładnie wyszorować przed starciem.

W naszym przepisie na babeczki polewamy gotowe muffinki lukrem. Możecie jednak użyć na przykład polewy czekoladowej. Smak gorzkiej czekolady świetnie komponuje się z kwaskowymi cytrynami. Inną opcją jest polewa z białej czekolady. Możecie również użyć zwykłego lukru, zrobionego na bazie wody i cukru pudru. 

Muffinki cytrynowe – sprawdzony przepis

Muffinki cytrynowe wilgotne pieczemy w niewielkich foremkach. Do wyboru mamy kilka opcji. Możemy upiec babeczki cytrynowe w papierowych papilotkach do muffinek, w sklepach znajdziemy zestawy, w których umieszczono także elementy dekoracyjne: papierowe gwiazdki czy kwiatki na patyczkach, które możemy wbić w gotową babeczkę będą piękną i efektowną ozdobą stołu.

Jeśli często pieczecie babeczki, warto zaopatrzyć się w blachę do muffinek. W sklepach dostępne są formy silikonowe i metalowe, dzięki którym upieczemy babeczki cytrynowe w różnych kształtach – albo bardziej przypominające muffiny, albo miniaturowe babki. Jeszcze innym pomysłem jest umieszczenie w tego typu blasze papierowych papilotów. Dzięki temu nie będziemy musiały potem czyścić blachy, babeczki cytrynowe łatwiej wyjmiemy z formy, a na stole w kolorowych papierowych foremkach będą ładnie wyglądać.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować