Babeczki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne cytrynowe babeczki są doskonałym deserem na każde przyjęcie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1szklankę cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej
    sok z dwóch cytryn,
    150 ml oleju lub roztopionego masła

    krem:
    100g masła 82%
    4 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny

    Motylki cukrowe do dekoracji
    papierowe papilotki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier puder i miksuję do zwiększenia objętości. Następnie stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dodaję olej lub masło oraz sok z cytryn. Wszystko dokładnie mieszam na gładką masę.
  • 2. Krem: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Przekłądam krem do worka cukierniczek=go z ozdobną końcówka np.o symbolu M1 i dekoruję babeczki. Na koniec wkładam po motylku.
  • ciasto 3. Do formy na babeczki wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem.
  • babeczki 4. Babeczki pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować