Babeczki jogurtowo-cytrynowe

4.49 (158 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, aromatyczne i puszyste babeczki na jogurcie z dodatkiem otartej skórki z cytryny. Pięknie wyglądają i pachną. Na Wielkanocnym stole i w koszyczku nie może ich zabraknąć.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -100 g masła
    -200 ml jogurtu naturalnego gęstego
    -1 i 3/4 szklanki mąki
    -3/4 szklanki cukru
    -3 łyżki otartej skórki z cytryny
    -1 łyżka soku z cytryny
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 jaja
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Babeczki jogurtowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło roztapiamy. Mąkę, cukier, cukier z wanilią, skórkę cytrynową, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. W osobnej misce mieszamy jajka, roztopione masło, sok z cytryny i jogurt.
  • 2 2. Masę jogurtową wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Masę wykładamy po równo do foremki do babeczek wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu babeczki można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jogurt naturalny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować