Wspaniałe, aromatyczne i puszyste babeczki na jogurcie z dodatkiem otartej skórki z cytryny. Pięknie wyglądają i pachną. Na Wielkanocnym stole i w koszyczku nie może ich zabraknąć.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
-100 g masła
-200 ml jogurtu naturalnego gęstego
-1 i 3/4 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-3 łyżki otartej skórki z cytryny
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jaja
-szczypta soli
Babeczki jogurtowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy. Mąkę, cukier, cukier z wanilią, skórkę cytrynową, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. W osobnej misce mieszamy jajka, roztopione masło, sok z cytryny i jogurt.
2.Masę jogurtową wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
3.Masę wykładamy po równo do foremki do babeczek wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu babeczki można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze