Babeczki z makiem

4.47 (218 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo często podczas przygotowań do świąt zostaje trochę masy makowej. Z powodzeniem można upiec wtedy takie muffinki. Będą nie tylko cieszyły oko ale i podniebienia największych smakoszy.

Nie znam nikogo kto by nie lubił tych słodkich babeczek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szkl mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 łyżki domowego cukru waniliowego

    1 jajko

    1 szkl mleka

    1/2 szkl oleju

    szczypta soli


    ok 300 g masy makowej z bakaliami


    Lukier:

    1,5 szkl cukru pudru

    2 łyżki soku z cytryny


    kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (218 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Łyżką nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Na środek nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej, lekko wciskając ją w ciasto.

    Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórką pomarańczy.


    Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować