Muffinki cytrynowe z makiem

4.48 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo pulchne, mięciutkie o orzeźwiającym aromacie cytrynowym z dodatkiem maku, takie słodkie pieguski to muffinki na każdą okazję, są bardzo łatwe do przygotowania z łatwo dostępnych składników i co najważniejsze zawsze wychodzą, można je podać polane cytrynowym lukrem , to przepis z którym każdy sobie poradzi, pyszne!

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk dużych muffinek
    2 duże jajka
    ½ szklanki cukru
    2 cytryny
    1 torebka cukru ze skórką cytrynową
    1 i ¾ szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
    ½ szklanki oleju
    3 łyżki suchego maku
    Cytrynowy lukier do dekoracji
    Kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Muffinki cytrynowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Jajka wbić do miski, utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na pianę, wlać olej, dodać wyciśnięty sok z dwóch cytryn oraz śmietankę, krótko zmiksować, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem i rózgą od miksera, lub łyżką krótko zmieszać ręcznie –tylko do połączenia-nie ubijać ciasta mikserem bo powstanie nam przy pieczeniu zakalec.

    Wylać ciasto do papierowych papilotek na babeczki do ¾ objętości.

    Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na pieczeniu góra-dół około 30 minut-do suchego patyczka.
    Studzić przy uchylonych drzwiczkach, zimne polukrować i posypać skórką z kandyzowanej pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować