Cytrynowa kapusta duszona

0 (0 ocen)

Duszona kapusta z dodatkiem marchewki, pieczarek oraz cebulki, zakwaszona w dość nietypowy i oryginalny sposób. Cytrynę należy sparzyć i dokładnie wyszorować, bowiem ma ona kluczowy wpływ na smak potrawy, a jej zła obróbka wstępna po prostu zepsuje oczekiwany efekt.

Składniki:

  • 1 nieduża biała kapusta (600 g)
    3 większe marchewki (3 x 100 g)
    150 g oczyszczonych pieczarek (6 niedużych sztuk)
    1 mniejsza biała cebula (80 g)
    1 większa cytryna (100 g)
    4 - 5 łyżek oleju
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1/2 szklanki wody
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka czubrycy suszonej
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/3 łyżeczki kurkumy
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowa kapusta duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowa kapusta duszona 1. Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę posiekać, marchewkę i pieczarki pokroić w małe cząstki. Cytrynę sparzyć, dokładnie wyszorować, pokroić na plastry (usunąć pestki), następnie w ósemki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rozdrobnione składniki, wsypać czubrycę, imbir, kurkumę i chilli. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Cytrynowa kapusta duszona 2. Kapustę poszatkować i dołożyć do zawartości garnka. Włożyć liście laurowe oraz ziele angielskie. Wlać sos sojowy i wodę. Całość oprószyć szczyptą soli i cukru, wymieszać. Kapustę z dodatkami dusić do miękkości (ok. 30 min), co jakiś czas mieszając. Danie doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Do przygotowania potrawy użyłam czubrycy w formie gotowej mieszanki ziołowej o następującym składzie - cząber górski 40%, oregano, lubczyk, czosnek, natka pietruszki (w różnych proporcjach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować