Czerwona kapusta duszona w kwasie chlebowym

0 (0 ocen)

Przepis eksperymentalny i zaskakująco udany. Do tej pory spotkałam się z kapustą czerwoną duszoną w winie lub piwie. Moja wersja przewiduje dodatek kwasu chlebowego. Potrawa, choć nie szczególnie rozbudowana pod względem składników, jest bardzo aromatyczna. Świetny dodatek do obiadu. Polecam!

Składniki:

  • 1 średnia czerwona kapusta (700 g)
    1 duża czerwona cebula (150 g)
    3 łyżki oliwy
    1 szklanka razowego kwasu chlebowego (np. o smaku żurawinowym)
    2 łyżki soku z cytryny
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwona kapusta duszona w kwasie chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta duszona w kwasie chlebowym 1. Cebulę obrać i posiekać. Następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dołożyć poszatkowaną kapustę i chwilę podgrzewać, mieszając. Składniki zalać kwasem chlebowym. Dołożyć liście laurowe i ziele angielskie, wlać sok z cytryny, wsypać po szczypcie soli i cukru - wymieszać. Całość dusić bez przykrycia do miękkości (30 - 40 min), co jakiś czas mieszając. Gotową kapustę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować