Zmodyfikowana forma postnego bigosu, zakwaszonego ogórkami konserwowymi. Danie szybkie i proste w wykonaniu. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub po prostu podane z pieczywem. Kapustę można zajadać i na ciepło, i na zimno.
Składniki:
1 mała biała kapusta (400 g)
6 dużych korniszonów (łącznie 400 g)
1 większa biała cebula (100 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie kwas z ogórków)
1 łyżka jasnego sosu sojowego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Kapusta duszona z korniszonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cebulę przekroić na ćwiartki, następnie w piórka, po czym zeszklić na oleju. Dodać poszatkowaną kapustę i pokrojone w półplastry ogórki. Wlać sok z cytryny, sos sojowy, wsypać szczyptę soli i cukru, dołożyć koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić do miękkości kapusty (20 – 30 min). Co jakiś czas składniki wymieszać.
2.Do gotowej kapusty dodać natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Całość wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze