Kapusta duszona z korniszonami

0 (0 ocen)

Zmodyfikowana forma postnego bigosu, zakwaszonego ogórkami konserwowymi. Danie szybkie i proste w wykonaniu. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub po prostu podane z pieczywem. Kapustę można zajadać i na ciepło, i na zimno.

Składniki:

  • 1 mała biała kapusta (400 g)
    6 dużych korniszonów (łącznie 400 g)
    1 większa biała cebula (100 g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki oleju
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie kwas z ogórków)
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapusta duszona z korniszonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta duszona z korniszonami 1. Obraną cebulę przekroić na ćwiartki, następnie w piórka, po czym zeszklić na oleju. Dodać poszatkowaną kapustę i pokrojone w półplastry ogórki. Wlać sok z cytryny, sos sojowy, wsypać szczyptę soli i cukru, dołożyć koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić do miękkości kapusty (20 – 30 min). Co jakiś czas składniki wymieszać.
  • Kapusta duszona z korniszonami 2. Do gotowej kapusty dodać natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Całość wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować