REKLAMA

Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną

wyświetlono: 458 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Kiszona kapusta z dodatkiem czerwonej fasoli i suszonej żurawiny. Potrawa może stanowić pyszną jarzynkę podaną jako dodatek do obiadu, choć smakuje także jako samodzielne danie np. z ciemnym pieczywem. Kapustę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

opublikowany: 10.02.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 35 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 425 g kapusty kiszonej
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
    200 g oczyszczonych pieczarek
    1 obrana marchewka (100 g)
    1 duża biała cebula (120 g)
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    70 g suszonej żurawiny
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki majonezu
    1 szklanka wody
    2 liście laurowe
    3 goździki
    4 kulki ziela angielskiego
    4 suszone jagody jałowca
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ łyżeczki majeranku suszonego
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Jak zrobić Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną 1. Kminek, paprykę w proszku, kurkumę oraz curry chwilę prażyć w suchym rondelku, mieszając.
    W osobnym garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno rozdrobnione pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz obrane i posiekane cebule i czosnek. Dołożyć liście laurowe, goździki, ziele angielskie, jagody jałowca i suszone zioła. Zawartość garna smażyć, aż warzywa będą szkliste.
    Następnie dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać wodą, wsypać prażone przyprawy, wymieszać i dusić 15 min.
  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną 2. Po tym czasie dodać osączoną fasolę i żurawinę, wymieszać i dusić jeszcze 5 min.
  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną 3. Dołożyć natkę pietruszki oraz majonez, wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE