Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiszona kapusta z dodatkiem czerwonej fasoli i suszonej żurawiny. Potrawa może stanowić pyszną jarzynkę podaną jako dodatek do obiadu, choć smakuje także jako samodzielne danie np. z ciemnym pieczywem. Kapustę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 425 g kapusty kiszonej
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
    200 g oczyszczonych pieczarek
    1 obrana marchewka (100 g)
    1 duża biała cebula (120 g)
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    70 g suszonej żurawiny
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki majonezu
    1 szklanka wody
    2 liście laurowe
    3 goździki
    4 kulki ziela angielskiego
    4 suszone jagody jałowca
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ łyżeczki majeranku suszonego
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną 1. Kminek, paprykę w proszku, kurkumę oraz curry chwilę prażyć w suchym rondelku, mieszając.
    W osobnym garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno rozdrobnione pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz obrane i posiekane cebule i czosnek. Dołożyć liście laurowe, goździki, ziele angielskie, jagody jałowca i suszone zioła. Zawartość garna smażyć, aż warzywa będą szkliste.
    Następnie dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać wodą, wsypać prażone przyprawy, wymieszać i dusić 15 min.
  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną 2. Po tym czasie dodać osączoną fasolę i żurawinę, wymieszać i dusić jeszcze 5 min.
  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną 3. Dołożyć natkę pietruszki oraz majonez, wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować