Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną

  • wyświetlono: 125 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kiszona kapusta z dodatkiem czerwonej fasoli i suszonej żurawiny. Potrawa może stanowić pyszną jarzynkę podaną jako dodatek do obiadu, choć smakuje także jako samodzielne danie np. z ciemnym pieczywem. Kapustę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

P10
  • 6 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

425 g kapusty kiszonej
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
200 g oczyszczonych pieczarek
1 obrana marchewka (100 g)
1 duża biała cebula (120 g)
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
70 g suszonej żurawiny
3 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki majonezu
1 szklanka wody
2 liście laurowe
3 goździki
4 kulki ziela angielskiego
4 suszone jagody jałowca
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka tymianku suszonego
½ łyżeczki majeranku suszonego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną

  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną1. Kminek, paprykę w proszku, kurkumę oraz curry chwilę prażyć w suchym rondelku, mieszając.
    W osobnym garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno rozdrobnione pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz obrane i posiekane cebule i czosnek. Dołożyć liście laurowe, goździki, ziele angielskie, jagody jałowca i suszone zioła. Zawartość garna smażyć, aż warzywa będą szkliste.
    Następnie dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać wodą, wsypać prażone przyprawy, wymieszać i dusić 15 min.
  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną2. Po tym czasie dodać osączoną fasolę i żurawinę, wymieszać i dusić jeszcze 5 min.
  • Kiszona kapusta z fasolą i suszoną żurawiną3. Dołożyć natkę pietruszki oraz majonez, wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkatymianekSałatkamajonezczosnekkurkumakapusta kiszonamarchewkapotrawkaczerwona fasolaoliwasuszona żurawinacurrymajeranekkminekkolacjaobiadwegetariańskiena ciepłopożywnezdroweprosteziele angielskiena zimnopapryka słodkataniegoździkijarzynkado obiaduorientalnefasola konserwowaz grzybamibiała cebulaaromatycznedodatekz majonezemliście laurowez żurawinąz fasolązabielanaprzepis_miesiąca1000duszona kapusta kiszonaprażone przyprawyjagody jałowca
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszna kapusta.

Dodane przez: BABECZKA 35

Młoda kapusta duszona z kiełbaską i fasolą

Moja rodzina uwielbia młodą kapustę,...

Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami

Dodane przez: kuchenny świat

Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi...

Pierś z kurczaka faszerowana żurawiną...

Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym

Dodane przez: Martyna1991

Krokiety z kapustą kiszoną, pieczarkami i...

Nowa odsłona krokietów z kiszoną...

Bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: myszka23

Bigos z kiszonej kapusty

Smaczny, tradycyjny bigos. Pierwszy...

Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami

Dodane przez: olinek_82

Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami

Jedno z moich ulubionych jesiennych...

Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą

Dodane przez: 2milutka

Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą

Drożdżowe paszteciki w całkiem...