Prosta w przygotowaniu jarzynka do obiadu z marchewki z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Potrawa pachnąca aromatycznymi przyprawami z lekką orzeźwiającą nutą mięty.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
650 g obranej marchewki
200 g obranej białej cebuli
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
60 g łuskanych, grubo siekanych, prażonych orzechów włoskich
2 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy lub oleju
2/3 szklanki przecieru pomidorowego
½ szklanki wody
2 łyżki jasnego sosu sojowego
6 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka całych nasion kminku
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Marchewka duszona z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, wlać oliwę/olej, dodać posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, wsypać kminek oraz paprykę słodką i ostrą. Składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę i jeszcze chwilę smażyć.
Do zawartości garnka wlać przecier pomidorowy, wodę oraz sos sojowy. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować bez przykrycia 20 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać miętę i orzechy, wymieszać i podgrzewać jeszcze 5 min. Jarzynkę doprawić przyprawami do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze