Marchewka duszona z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta w przygotowaniu jarzynka do obiadu z marchewki z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Potrawa pachnąca aromatycznymi przyprawami z lekką orzeźwiającą nutą mięty.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g obranej marchewki
    200 g obranej białej cebuli
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    60 g łuskanych, grubo siekanych, prażonych orzechów włoskich
    2 łyżeczki masła
    1 łyżka oliwy lub oleju
    2/3 szklanki przecieru pomidorowego
    ½ szklanki wody
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    6 kulek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Dodatki Jarzynka

Marchewka duszona z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka duszona z orzechami włoskimi 1. W garnku rozpuścić masło, wlać oliwę/olej, dodać posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, wsypać kminek oraz paprykę słodką i ostrą. Składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając.
  • Marchewka duszona z orzechami włoskimi 2. Następnie dołożyć startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę i jeszcze chwilę smażyć.
    Do zawartości garnka wlać przecier pomidorowy, wodę oraz sos sojowy. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować bez przykrycia 20 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać miętę i orzechy, wymieszać i podgrzewać jeszcze 5 min. Jarzynkę doprawić przyprawami do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować