Curry z kurczakiem i kalafiorem

4.5 (198 ocen)

  • 5 godz.

Curry zawsze mnie fascynowało. Bogactwem kolorów, intensywnością zapachów i, chociaż nigdy nie jadłam to wydawało mi się, że smaków. Jeden wolny wieczór i jest: przepyszne, pikantne i aromatyczne curry. Od tego czasu wpisuje się w moje menu.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Marynata do kurczaka:

    1 łyżeczka startego imbiru
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki chili
    sól, pieprz
    1 ząbek czosnku


    pierś kurczaka
    1/2 główki kalafiora
    1/2 łyżki żółtej pasty curry
    1 papryczka chili
    1 cebula
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz
    puszka mleczka kokosowego
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    1/2 czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z kurczakiem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka zamarynować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a nawet na całą noc do lodówki.
  • 2. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować go al dente na parze. Kurczaka podsmażyć w woku, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami.
  • 3. Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas.
  • 4. Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi papryczkami chili. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kurczak Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować