Kurczak Balti

4.5 (148 ocen)

Kurczak Balti to tradycyjne danie kuchni indyjskiej.Danie składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny), serwowana w postaci jednogarnkowej.Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielki

Składniki:

  • Marynata:
    4 filety z kurczaka
    150 ml jogurtu naturalnego
    3,5 cm imbiru
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 płaska łyżeczka kurkumy
    1 płaska łyżeczka chili w proszku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
    sok z 1/2 limonki
    Sos:
    200 g liści szpinaku
    350 g siekanych pomidorów z puszki *
    150 ml kremówki
    1 duża czerwona cebula
    3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Kurczak balti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Sos:
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.

Porady

* w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować