Potrzeba około trzy, cztery tygodnie żeby ciasto leżakowało, a więc to już czas najwyższy, żeby je zrobić. A na Święta Bożego Narodzenia będzie można cieszyć się pysznym piernikiem i pierniczkami.
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
300 g miodu lipowego
3/4 szklanki cukru
150 g masła
700 g mąki pszennej
3 jajka
50 ml mleka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika ( moja własnej roboty )
Ciasto na piernik dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, cukier i masło przełożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.
Dodawać stopniowo mąkę pomieszaną z przyprawą do piernika i mieszać. Dodawać po jednym jajku i wlać mleko z sodą.
Najlepiej wyrobić drewnianą łyżką.
Przełożyć do miseczki. Miseczkę zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki lub spiżarni.
Po 3-4 tygodniach przystąpić do robienia piernika lub małych pierniczków.
Słodkich Świąt :)
Komentarze