Ciasto na piernik dojrzewający

4.4 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Potrzeba około trzy, cztery tygodnie żeby ciasto leżakowało, a więc to już czas najwyższy, żeby je zrobić. A na Święta Bożego Narodzenia będzie można cieszyć się pysznym piernikiem i pierniczkami.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g miodu lipowego
    3/4 szklanki cukru
    150 g masła
    700 g mąki pszennej
    3 jajka
    50 ml mleka
    2 płaskie łyżeczki sody
    2 łyżki przyprawy do piernika ( moja własnej roboty )
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Pierniczki

Ciasto na piernik dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.
    Dodawać stopniowo mąkę pomieszaną z przyprawą do piernika i mieszać. Dodawać po jednym jajku i wlać mleko z sodą.
    Najlepiej wyrobić drewnianą łyżką.
    Przełożyć do miseczki. Miseczkę zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki lub spiżarni.
    Po 3-4 tygodniach przystąpić do robienia piernika lub małych pierniczków.
    Słodkich Świąt :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować