Piernik dojrzewający

  • wyświetlono: 1633 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przepyszny piernik dojrzewający! Do jego przygotowania potrzeba przynajmniej 2 i 1/2 tygodnia. Miękki, rozpływający się w ustach. Przekładany powidłami śliwkowymi z dodatkiem galaretki, polany polewą z mlecznej czekolady. Przebój Świąt :)

Bez nazwy-2

Składniki

Ciasto:
500 g miodu
1 szklanka cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 lekko zaokrąglone łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka (125 ml)
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 torebki przyprawy do piernika

Do przełożenia:
ok. 1 l gęstych powideł
1 galaretka, np. morelowa

Polewa czekoladowa:
4 mleczne czekolady (400 g)
5 łyżek oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik dojrzewający

  • 1. Do rondelka wlać miód, dodać masło i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
  • 2. Do wystudzonego miodu dodać mąkę, przyprawę do piernika, jajka, sól i rozpuszczoną w mleku sodę. wyrobić na jednolite ciasto (jest dość rzadkie i klejące). Przełożyć go do miski, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 tygodnie do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
  • 3. Na 3-4 dni przed świętami:
    Ciasto podzielić na 3 równe części. Każde z osobna wyłożyć na blachy o wymiarach 39 x 26 cm. Równomiernie rozłożyć, wyrównać małym wałkiem.
    Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Ostudzić.
  • 4. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Wsypać galaretkę, dobrze wymieszać.
    Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru, nałożyć na wierzch dużą deskę i równomiernie obciążyć, np. dwoma encyklopediami. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
  • 5. Po "odleżeniu", piernik wyrównać obcinając brzegi i przekroić go wzdłuż na 3 równe pierniki. Polać czekoladą lub lukrem, posypać orzechami, migdałami lub dowolną posypką.
  • 6. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę połamać na kostki, wyłożyć na duży talerz, wlać olej, ułożyć na wierzch rondelka z wrzącą wodą. Podgrzewać na parze do jej rozpuszczenia, wymieszać. Polać z 3 stron pierniki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakipiernikmiódpiernik przekłądanypowidła śliwkoweboże narodzeniepiernik staropolskipiernik dojrzewający

Komentarze

Podobne przepisy

pierniczki

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNICZKI

Pyszne pierniczki z lukrem.

image-29pync5

Dodane przez: bozena58

Pierniczki

Świąteczne pierniczki można już...

pierniczki

Dodane przez: dusiowa

Pierniczki

pyszne pierniczki gotowe od razu

Pierniki

Dodane przez: Bilcia

Pierniki

Pyszne pierniki na prawdziwym miodzie-...

pierniczki

Dodane przez: goshia

Pierniczki

Co to by była za święta bez pierniczków?...

Piernik

Dodane przez: Mała_Mi

Piernik

Puszysty piernik z powidłem i masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE