Piernik dojrzewający

4.5 (191 ocen)

Przepyszny piernik dojrzewający! Do jego przygotowania potrzeba przynajmniej 2 i 1/2 tygodnia. Miękki, rozpływający się w ustach. Przekładany powidłami śliwkowymi z dodatkiem galaretki, polany polewą z mlecznej czekolady. Przebój Świąt :)

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g miodu
    1 szklanka cukru
    250 g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 lekko zaokrąglone łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka (125 ml)
    1/2 łyżeczki soli
    1 i 1/2 torebki przyprawy do piernika

    Do przełożenia:
    ok. 1 l gęstych powideł
    1 galaretka, np. morelowa

    Polewa czekoladowa:
    4 mleczne czekolady (400 g)
    5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Piernik dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać miód, dodać masło i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
  • 2. Do wystudzonego miodu dodać mąkę, przyprawę do piernika, jajka, sól i rozpuszczoną w mleku sodę. wyrobić na jednolite ciasto (jest dość rzadkie i klejące). Przełożyć go do miski, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 tygodnie do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
  • 3. Na 3-4 dni przed świętami:
    Ciasto podzielić na 3 równe części. Każde z osobna wyłożyć na blachy o wymiarach 39 x 26 cm. Równomiernie rozłożyć, wyrównać małym wałkiem.
    Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Ostudzić.
  • 4. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Wsypać galaretkę, dobrze wymieszać.
    Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru, nałożyć na wierzch dużą deskę i równomiernie obciążyć, np. dwoma encyklopediami. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
  • 5. Po "odleżeniu", piernik wyrównać obcinając brzegi i przekroić go wzdłuż na 3 równe pierniki. Polać czekoladą lub lukrem, posypać orzechami, migdałami lub dowolną posypką.
  • 6. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę połamać na kostki, wyłożyć na duży talerz, wlać olej, ułożyć na wierzch rondelka z wrzącą wodą. Podgrzewać na parze do jej rozpuszczenia, wymieszać. Polać z 3 stron pierniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Powidła śliwkowe Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować