Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nie jest za słodkie, za to jest lekkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki 36%
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny ( ok.8g)
    ⅓ szklanki gorącej wody (ok 40ml)

    Dodatkowo:
    3 galaretki brzoskwiniowe
    ok 800 ml wrzątku
    duża puszka brzoskwiń w syropie
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesianej mąki oraz kakao. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok 15 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

    Galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić.
    Równomiernie rozłożyć na biszkopcie, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem, nie przerywając ubijania wlać małym strumieniem żelatynę. Gotową masę wyłożyć na galaretkę brzoskwiniową, wierzch udekorować startą czekoladą.

Porady

Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Śmietana 36% Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować