Pyszne ciasto Jesienny Rarytas (kakaowe z jabłkami, orzechami i budyniem)

3.17 (24 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to kakaowe ciasto z jabłkami, masą budyniową na gorąco z orzechami. Całość smakuje wspaniale. Bardzo łanie wygląda. Polecam gorąco :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *blaszka ok 25x35cm

    ***używam szklanki 250ml***
    CIASTO
    125ml wody
    125ml oleju
    0,5 szkl cukru
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl mąki pszennej tortowej



    JABŁKA
    -ok 2 kg jabłek
    -2 galaretki cytrynowe



    MASA BUDYNIOWA
    -1000ml mleka
    -200g masła lub margaryny
    -0,5 szkl cukru
    -2 cukry waniliowe
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
    -1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    -2 żółtka



    ORZECHY
    -ok 300g orzechów włoskich
    -5 łyżek miodu
    -100g masła lub margaryny
    -łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

3.17 (24 ocen)

Pyszne ciasto jesienny rarytas (kakaowe z jabłkami, orzechami i budyniem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    do garnka dajemy wodę, olej, cukier i kakao-dokładnie mieszamy, zagotowujemy, studzimy.

    Żółtka oddzielamy o białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Odkładamy ją na bok. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puch, następnie do żółtek dodajemy przestudzoną masę kakaową. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek-delikatnie mieszamy.







    Przekładamy do formy ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do suchego patyczka


    Ciasto studzimy i kroimy na dwa cienkie spody.



    JABŁKA

    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości ok 15-20 minut.


    Do uprażonych jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na spód kakaowy, przykrywamy drugim spodem-studzimy.







    MASA BUDYNIOWA

    750ml mleka, 2 cukry waniliowe i 200g masła lub margaryny dajemy do garnka, podgrzewamy.

    Żółtka, mąkę, cukier, budynie i 250ml mleka miksujemy.

    Wylewamy na gotujące się mleko z masłem-mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia.

    Gorącą masę wkładamy na ciasto.





    ORZECHY



    Orzechy siekamy dość grubo.

    Na patelnię dajemy cukier puder, masło lub margarynę i miód-podgrzewamy, na gotującą sie masę wysypujemy orzechy, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.



    Wykładamy od razu na masę budyniową.
    Ciasto odkładamy by ostygło, następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.

    I gotowe :) Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne
    Bardzo ładnie wygląda. Bardzo gorąco polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Budyń Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować