Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową

3.72 (25 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na spodzie kruchym jak i taką kruszonką. Ciasto ze śliwkami ale może być i z innymi owocami. Ciasto z bezą budyniową, wyszło pyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 12,09,2023
    CIASTO KRUCHE:
    -7 żółtek
    -100 g. cukru
    -300 g. masła
    -650 g. mąki
    -3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -1,200 g. śliwek
    -300 ml. soku po śliwkach
    -1 budyń jasny
    -1 galaretka pomarańczowa

    PIANKA:
    -7 białek
    -150 g. cukru
    -2 budynie jasne
    -125 ml. oleju

    OPRÓSZENIE:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

3.72 (25 ocen)

Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 a resztę zagnieść i wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową 2. owoce- Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki. Wieczorem posypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Śliwki odsączyć i na tym soku ugotować budyń a na koniec wmieszać galaretkę, ale już nie zagotowując. Budyń wymieszać ze śliwkami i przełożyć do blaszki na ciasto i wyrównać.
  • Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową 3. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na wolnych obrotach miksera zmiksować, dodając też po trochu olej. Równomiernie porozkładać po śliwkach i rozsmarować.
  • Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową 4. kruszonka- Pozostawione ciasto rozsypać po bezie.
  • Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową 5. Piec ok. 60 min. w 175 * C. Pod koniec pieczenia, przykryć papierem do pieczenia, jakby góra mocniej brązowiała.
  • Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową 6. Po ostygnięciu, najlepiej na drugi dzień oprószyć cukrem pudrem i można kroić.
  • Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową 7. Ciasto kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować