Ciasto kruche ze śliwkami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 a resztę zagnieść i wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.owoce- Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki. Wieczorem posypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Śliwki odsączyć i na tym soku ugotować budyń a na koniec wmieszać galaretkę, ale już nie zagotowując. Budyń wymieszać ze śliwkami i przełożyć do blaszki na ciasto i wyrównać.
3.beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na wolnych obrotach miksera zmiksować, dodając też po trochu olej. Równomiernie porozkładać po śliwkach i rozsmarować.
4.kruszonka- Pozostawione ciasto rozsypać po bezie.
5.Piec ok. 60 min. w 175 * C. Pod koniec pieczenia, przykryć papierem do pieczenia, jakby góra mocniej brązowiała.
6.Po ostygnięciu, najlepiej na drugi dzień oprószyć cukrem pudrem i można kroić.
Komentarze