Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką

4.8 (5 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto tradycyjne kruche z owocami, bezą i kruszonką. To jest mój ulubiony przepis na ciasto kruche. Można upiec z różnymi owocami jak i sernik.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -7 żółtek
    -150 g. cukru
    -300 g. masła
    -600 g. mąki
    -3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -śliwki ok. 27 szt

    BEZA:
    - 7 białek
    - szczypta soli
    - 150 g. cukru
    - 1 budyń śmietankowy

    DO OPRUSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką 2. owoce-Śliwki umyć, wytrzeć, przepołowić i usunąć pestkę. Poukładać na ciasto, brzuszkiem w dół. Jak śliwki są kwaśne, to posypać każdą szczyptą cukru.
  • Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką 3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Następnie dodać przesiany budyń i zmiksować na niższych obrotach miksera. Wyłożyć ubitą pianę na śliwkach i wyrównać.
  • Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką 4. Posypać pozostawioną kruszonką.
  • Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką 5. Piec w 175* ok. 1 godz. Jak ciasto mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.
  • Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką 6. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować