Kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.owoce-Śliwki umyć, wytrzeć, przepołowić i usunąć pestkę. Poukładać na ciasto, brzuszkiem w dół. Jak śliwki są kwaśne, to posypać każdą szczyptą cukru.
3.beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Następnie dodać przesiany budyń i zmiksować na niższych obrotach miksera. Wyłożyć ubitą pianę na śliwkach i wyrównać.
4.Posypać pozostawioną kruszonką.
5.Piec w 175* ok. 1 godz. Jak ciasto mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.
Komentarze