KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

4.46 (157 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam dla Was jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami - kruche z budyniową pianką i chrupiącą kruszonką.

Niesamowicie delikatne, chrupiące, łatwe i szybkie do zrobienia.

Gwarantuję, że kto spróbuje raz - ten z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    KRUCHE CIASTO:

    * mąka pszenna -2,5 szkl

    * masło - 220 g

    * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

    * cukier puder - 3 łyżki

    * żółtka - 5 szt

    PIANKA BUDYNIOWA:

    * białko - 5 szt

    * cukier - 1 szkl

    * cukier z wanilią - 1 łyżka

    * mąka ziemniaczana - 80 g

    * olej roślinny - 125 ml

    DODATKOWO:

    * śliwki - ok. 300 g
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    KRUCHE CIASTO:

    Wszystkie składniki wsypujemy razem, miksujemy na kruche ciasto ( możemy to zrobić oczywiście również ręcznie ).

    Dzielimy na 2 części - większą i mniejszą. Większą ścieramy na spód blachy wysmarowane masłem i obsypanej bułką tartą, mniejszą mrozimy.

    Starte ciasto lekko dociskamy, podpiekamy ok. 10 minut w 190C ( na złoto ), studzimy.

    PIANKA BUDYNIOWA:

    Śliwki myjemy, kroimy na pól.

    Białka ubijamy, nie przerywając miksowania dodajemy cukier łyżka po łyżce oraz cukier waniliowy.

    Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy olej ( nie przerywając miksowania ).

    CAŁOŚĆ:

    3/4 piany wyciągamy na zimny spód, układamy śliwki, przykrywamy pianą i ścieramy zmrożone, pozostałe kruche ciasto.

    Pieczemy ok.35 minut w 190C.

    Całkowicie studzimy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować