Ciasto kruche z miodem gruszką i czekoladową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, posiekać nożem, następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem(3 łyżki), podlać niewielką ilością wody, gotować gruszki na pół twardo, wyjąć, osączyć, pokroić na małe kawałki;
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Większą rozwałkować, wyłożyć na papier do blachy, nakłuć widelcem, posmarować dżemem. Białka posolić, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać proszek budyniowy. Kawałki gruszek wyłożyć na ciasto, wylać ubitą pianę, pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec około 40 minut(grzanie góra dół) do upieczenia ciasta na złoty kolor. Wystudzone ciasto posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Porady
1. spód ciasta można krótko podpiec - około 10-15 minut.
Komentarze