Kruche ciasto z morelami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.
Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane, pokrojone na drobniejsze kawałki morele skórką do spodu.
Na morele wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Komentarze