Kruche ciasto z morelami i bezą

4.48 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Morele cieszą się dużym uznaniem w moim domu. Dlatego też dodaję je gdzie tylko mogę. Czy do knedli, czy do ciasta. Uwielbiamy je!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    * 2,5 szklanki mąki pszennej
    * 250 g masła lub margaryny
    * 5 żółtek
    * 3 łyżki cukru pudru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    * 5 białek
    * 1 szklanka cukru
    * 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    * 30 dkg moreli
    * cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Beza Ciasto

Kruche ciasto z morelami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.

    Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.

    Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

    Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.

    Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane, pokrojone na drobniejsze kawałki morele skórką do spodu.

    Na morele wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.

    Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.

    Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować