Dwukolorowe kruche ciasto z malinami i bezą

4.46 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto zawsze dobrze się łączy z owocami i pianką, a owoce można tu dowolnie modyfikować :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    200 g masła
    5 żółtek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao
    beza: 5 białek
    3/4 szklanki cukru
    ponadto: 400 g malin
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Dwukolorowe kruche ciasto z malinami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekane masło i cukier. Wszystko razem krótko zagnieść i podzielić na trzy, równe części. Każdą część chłodzić w lodówce przez godzinę.
  • 2. Na dno blaszki (o wym.25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, zetrzeć ciasto ciemne, docisnąć. Na to zetrzeć ciasno jasne, również docisnąć. Maliny (jeżeli mrożone to nie odmrażać), równomiernie rozłożyć na cieście.
  • 3. Beza: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę rozsmarować na malinach i posypać resztą schłodzonego, kruchego ciasta.
  • 4. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piec ok.40 minut. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować