Dwukolorowe kruche ciasto z malinami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekane masło i cukier. Wszystko razem krótko zagnieść i podzielić na trzy, równe części. Każdą część chłodzić w lodówce przez godzinę.
2.Na dno blaszki (o wym.25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, zetrzeć ciasto ciemne, docisnąć. Na to zetrzeć ciasno jasne, również docisnąć. Maliny (jeżeli mrożone to nie odmrażać), równomiernie rozłożyć na cieście.
3.Beza: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę rozsmarować na malinach i posypać resztą schłodzonego, kruchego ciasta.
4.Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piec ok.40 minut. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze