REKLAMA

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

wyświetlono: 7155 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne. Smakuje naprawdę fantastycznie, a i wygląda niczego sobie.

opublikowany: 17.09.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    200 g masła
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    Nadzienie:
    ok. 1,5 kg gruszek
    1 cytryna
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Beza:
    5 białek
    1 niepełna szklanka cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, każdą część zawijamy osobno w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min.
    Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (średnica około 24-25 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości.
    W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać.
    Gotową masę gruszkową wykładamy na podpieczony spód.
  • 3. Beza:
    Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na masie gruszkowej.
  • 4. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magster Magster

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BUDYNIEM

Kruche ciasto z budeniem i gruszkami to wspaniałe połączenie smaków.

kategoria: Ciasta do kawy kruche ciasto Desery opublikowany: 06.10.2015 | wyświetlono: 31468 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: wwwilovebakepl wwwilovebakepl

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche z rabarbarem i bezą to najlepsze ciasto wiosenne jakie można było wymyślić.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery beza opublikowany: 13.05.2015 | wyświetlono: 19852 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 3

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE