KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

  • wyświetlono: 6153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne. Smakuje naprawdę fantastycznie, a i wygląda niczego sobie.

P6221168
  • 12 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 1,5 kg gruszek
1 cytryna
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, każdą część zawijamy osobno w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min.
    Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (średnica około 24-25 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości.
    W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać.
    Gotową masę gruszkową wykładamy na podpieczony spód.
  • 3. Beza:
    Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na masie gruszkowej.
  • 4. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobezaDesergruszkikruche

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Dodane przez: kuchnia ani

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i...

Wspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym...

CIASTO KRUCHE Z WIŚNIAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto kruche z wiśniami, bezą i kruszonką

Ciasto kruche z masą kisielową...

kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Dodane przez: elka72

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto o kruchym spodzie i bardzo...

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

robi je się szybko i jest bardzo...

image-244klkk

Dodane przez: Aniaaa1

Kruche ciasto z jagodami i bezą

Ciasto bezowe z jagodami jest szczególnym...

image-05sdb4b

Dodane przez: Mniam1

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE