REKLAMA

Kruche ciasto z jagodami i bezą

wyświetlono: 10842 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 1

..czyli plesniak ..tym razem z jagodami.....prosty i smaczny-polecam:)

opublikowany: 18.07.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 1.Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka( białka zostawiamy na beze)
    1\2 szklanki drobnego cukru
    200 g słodzonego masła
    szczypta soli
    połowa łyzeczki proszku do pieczenia

    2.
    około 400 dag jagód lesnych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    3 Beza:
    4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    oraz
    jagody do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.94 z 158 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1.. Do miski wsypujemy mąke przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy
    cukier, szczypte soli i posiekane drobniej masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto.
    Ciastem wylepiamy spód natłuszczonej, wyłozonej papaierem do pieczenia blaszki , gdzieniegdzie poprzekłuwwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 min.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 s c przez 25 minut .
    2.Jagody płuczemy, osuszamy i mieszamy z mąka ziemniaczaną.
    3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniacznaną i ubijmy jeszcze chwile.
    4. Na kruchym ciescie , rozprowadzmy równomiernie jagody, a na nich beze.
    Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C, włączamy termoobieg i szuszymy przez 15 minut.
    Przed podaniem dekorujemy świezymi jagodami, smacznego:)

Porady

forma 20 na 25.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE