Kruche ciasto z jagodami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.. Do miski wsypujemy mąke przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukier, szczypte soli i posiekane drobniej masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto.
Ciastem wylepiamy spód natłuszczonej, wyłozonej papaierem do pieczenia blaszki , gdzieniegdzie poprzekłuwwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 min.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 s c przez 25 minut .
2.Jagody płuczemy, osuszamy i mieszamy z mąka ziemniaczaną.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniacznaną i ubijmy jeszcze chwile.
4. Na kruchym ciescie , rozprowadzmy równomiernie jagody, a na nich beze.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C, włączamy termoobieg i szuszymy przez 15 minut.
Przed podaniem dekorujemy świezymi jagodami, smacznego:)
Komentarze