Proste do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam!
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 25/30 cm
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
14 dag masła lub margaryny
5 żółtek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kruche z bezą i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać schłodzone i pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka, całość szybko zagnieść .
Owinąć w folię spożywczą schłodzić 30 minut w lodówce.
Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra –dół.
Schłodzonym ciastem wylepić dno wyłożonej pergaminem formy, ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec około 15minut.
2.W tym czasie przygotować bezę:
Białka ubić na sztywno, następnie partiami wsypywać cukier cały czas miksując, masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko całość zmiksować.
Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć z powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do lekkiego przesuszenia.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto i całkowicie wystudzić.
Komentarze