Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

4.48 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25/30 cm


    Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    14 dag masła lub margaryny
    5 żółtek
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    65 dag rabarbaru
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Beza:
    5 białek
    16 dag drobnego cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto kruche:
    Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać schłodzone i pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka, całość szybko zagnieść .
    Owinąć w folię spożywczą schłodzić 30 minut w lodówce.

    Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra –dół.


    Schłodzonym ciastem wylepić dno wyłożonej pergaminem formy, ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec około 15minut.
  • Przygotowanie 2. W tym czasie przygotować bezę:
    Białka ubić na sztywno, następnie partiami wsypywać cukier cały czas miksując, masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko całość zmiksować.

    Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.

    Włożyć z powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do lekkiego przesuszenia.

    Po tym czasie wyciągnąć ciasto i całkowicie wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować