Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

  • wyświetlono: 7314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Proste do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam!

IMG_20180423_133914
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blaszkę 25/30 cm


Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
14 dag masła lub margaryny
5 żółtek
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
65 dag rabarbaru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Beza:
5 białek
16 dag drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

  • Przygotowanie1. Ciasto kruche:
    Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać schłodzone i pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka, całość szybko zagnieść .
    Owinąć w folię spożywczą schłodzić 30 minut w lodówce.

    Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra –dół.


    Schłodzonym ciastem wylepić dno wyłożonej pergaminem formy, ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec około 15minut.
  • Przygotowanie2. W tym czasie przygotować bezę:
    Białka ubić na sztywno, następnie partiami wsypywać cukier cały czas miksując, masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko całość zmiksować.

    Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.

    Włożyć z powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do lekkiego przesuszenia.

    Po tym czasie wyciągnąć ciasto i całkowicie wystudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latobezasłodkościna słodkoRabarbarpłatki migdałowewiosnaciasto kruchedo kawyciasto z rabarbaremdla gościPoczęstuneksmaczne ciastosezonowe ciastociasto z beząciasto warstwowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasto z agrestem i bezą

Dodane przez: capri

kruche ciasto z agrestem i bezą

Pyszne połączenie kwaskowatego...

image-09ht49y

Dodane przez: gosia56

Ciasto z rabarbarem i bezą

W sezonie jak jest rabarbar na...

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

Jest to bardzo dobrze znane i lubiane...

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Dodane przez: edytaha

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Ciasto upieczone według przepisu...

image-0ae6c8o

Dodane przez: Słodkamuffinka

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

No to czas na śliwki;) Kolejne...

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Szybkie ciasto z rabarbarem. Idealne...