REKLAMA

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

wyświetlono: 8844 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Proste do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam!

opublikowany: 13.05.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25/30 cm


    Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    14 dag masła lub margaryny
    5 żółtek
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    65 dag rabarbaru
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Beza:
    5 białek
    16 dag drobnego cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 g płatków migdałowych
Ocena:

(średnia 4.5 z 194 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto kruche:
    Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać schłodzone i pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka, całość szybko zagnieść .
    Owinąć w folię spożywczą schłodzić 30 minut w lodówce.

    Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra –dół.


    Schłodzonym ciastem wylepić dno wyłożonej pergaminem formy, ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec około 15minut.
  • Przygotowanie 2. W tym czasie przygotować bezę:
    Białka ubić na sztywno, następnie partiami wsypywać cukier cały czas miksując, masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko całość zmiksować.

    Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.

    Włożyć z powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do lekkiego przesuszenia.

    Po tym czasie wyciągnąć ciasto i całkowicie wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wwwilovebakepl wwwilovebakepl

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche z rabarbarem i bezą to najlepsze ciasto wiosenne jakie można było wymyślić.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery beza opublikowany: 13.05.2015 | wyświetlono: 20247 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 3
Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Rabarbar uwielbiam , czekam na niego całą zimę. :)

kategoria: Ciasta opublikowany: 19.06.2017 | wyświetlono: 3523 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewuska2016 ewuska2016

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Wiosenne ciasto

kategoria: Ciasta ciasto z rabarbarem kruche ciasto beza Ciasto opublikowany: 16.05.2017 | wyświetlono: 673 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: martyna.wirkus 4C1EA58A-DF29-48AA-9D8C-F55DD8A47DFC

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem i piankową bezą.

kategoria: Ciasta ciasto z rabarbarem beza opublikowany: 01.07.2021 | wyświetlono: 289 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE