Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 a resztę zagnieść i wylepić blachę ( 34x38 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Podpiec ok. 15 min.
3.Wyłożyć równomiernie jabłka ze słoika. Jakby jabłka miały za dużo soku, to najpierw jabłka odsączyć.
4.budyń- Na soku ugotować budynie, trochę dodać cukru, ale w/g uznania. Odstawić i wmieszać masło. Budyń ostudzić do ciepłego, często mieszając. Wylać równomiernie po jabłkach i rozsmarować.
5.kruszonka- Pozostawione ciasto porozkładać na budyniu.
6.Piec ok. 1 godz. w 175 *C.
7.Kroić najlepiej na drugi dzień jak dobrze stężeje.
Komentarze