Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na spodzie kruchym jak i taką samą kruszonką. Ciasto z jabłkami i masą budyniową. Ciasto wyszło, kruche i winne, bardzo dobre.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 07,10,2023
    CIASTO KRUCHE:
    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -300 g. masła
    -400 g. mąki tortowej
    -200 g. mąki krupczatki
    -3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -1 l. jabłek prażonych, ze słoika

    KREM BUDYNIOWO-POMARAŃCZOWY:
    -2 l. soku z pomarańczowego z kartoniku
    -5 budyni waniliowych
    -50 g. masła
    -trochę cukru, opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO KRUCHE: -3 jajka -100 g. cukru -300 g. masła -400 g. mąki tortowej -200 g. mąki krupczatki -3,5 łyżeczki proszku do pieczenia   OWOCE: -1 l. jabłek prażonych, ze słoika   KREM BUDYNIOWO-POMARAŃCZOWY: -2 l. soku z pomarańczowego z kartoniku -5 budyn 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 a resztę zagnieść i wylepić blachę ( 34x38 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym 2. Podpiec ok. 15 min.
  • Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym 3. Wyłożyć równomiernie jabłka ze słoika. Jakby jabłka miały za dużo soku, to najpierw jabłka odsączyć.
  • Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym 4. budyń- Na soku ugotować budynie, trochę dodać cukru, ale w/g uznania. Odstawić i wmieszać masło. Budyń ostudzić do ciepłego, często mieszając. Wylać równomiernie po jabłkach i rozsmarować.
  • Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym 5. kruszonka- Pozostawione ciasto porozkładać na budyniu.
  • Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym 6. Piec ok. 1 godz. w 175 *C.
  • Ciasto kruche z jabłkami i budyniem pomarańczowym 7. Kroić najlepiej na drugi dzień jak dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować