Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami jest proste w przygotowaniu i mega smaczne. Polecam wypróbowanie przepisu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    2 szklanki mąki pszennej,
    200 g masła,
    1 jajko,
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Pozostałe składniki;
    3 budynie śmietankowe (po 35 g każda),
    4 łyżki cukru,
    3,5 szklanki mleka,
    4-5 dużych jabłek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na dwie części.

    Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy o lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Do rondelka wlewamy 3 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.

    Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy.
    Wlewamy do mleka, cały czas mieszamy aż powstanie gęsta masa. Gdy budyń zacznie się gotować zdejmujemy z palnika.
  • 3. Jabłka obieramy i kroimy w piórka.

    Na blaszkę 20/30 cm wykładamy jedną część ciasta.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 10-15 minut.
    Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, budyń i drugą części ciasta.


    Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Zamiast jabłek możemy użyć gruszki ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować