Niebiańskie ciasto z jabłkami pokrojonymi w cząstki w połączeniu z pysznym waniliowym budyniem i cynamonem, bez którego nie mogłabym się obejść. Ciacho jest wyśmienite!
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem.
Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił oraz aby nie powstały w budyniu grudki. Budyń gotujemy ok 3 min.
Gorący budyń wylewamy równomiernie na jabłka.
Na wierzch ciasta ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażarki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min.aż ciasto będzie złociste. Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze