Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

4.5 (153 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    15 dkg masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%
    3 żółtka

    Budyń:
    1 litr mleka
    4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
    5 dużych jabłek
    cynamon

    Beza:
    3 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy (23/35 cm.) i podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. Budyń:
    Z mleka i budyniów ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać podpieczone ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka.Posypać obficie cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180* C i piec ok.25 min.
  • 3. Beza:
    Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Wyłożyć na jabłka i piec jeszcze razem ok. 35 min. (aż się zarumieni). Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować