KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
- wyświetlono: 229279 |
- dodany do książki kucharskiej: 33 |
- polecenia: 2
To ciasto nie może się nie udać! Przepis na kruche ciasto jest w mojej rodzinie od pokoleń, ulepszane i poprawiane - dziś jest idealne i zawsze się udaje. Do tego wystarczy dodać kilka jabłek i ugotować budyń! Ciasto efektowne i bardzo smaczne!
90min PT90M
Składniki
¾ kg mąki (ok. 3 szklanki)¾ szklanki cukru
1 kostka (250g) margaryny
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
ok. 4-5 sztuk jabłek
ok. 1,5 łyżki cukru
ok. pół łyżeczki cynamonu
2 budynie wanilinowe
3/4 litra mleka
Sposób przygotowania przepisu:
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
- 1.
Na stolnicy kroimy bardzo drobno wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta chowamy do zamrażalki. Resztę wałkujemy i układamy równo w wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25 x 40 cm.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (dowolnych rozmiarów). Posypujemy je cukrem i cynamonem.
W 1 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy (jeśli budyń jest bez cukru - dodajemy 4 łyżki cukru). Pozostałe mleko (2 szklanki) gotujemy. Wlewamy rozrobiony proszek na gotujące się mleko i gotujemy dość gęsty budyń.
Na cieście układamy kawałki jabłek i zalewamy je GORĄCYM budyniem. Na to ścieramy na tarce (na grubych oczkach) zmrożoną część ciasta.
Pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C.
Smacznego!
Porady
Najważniejsze w tym cieście jest dobre przygotowanie kruchego ciasta! Im dłużej szatkowane - tym bardziej puszyste, kruche, smaczne! Warto więc poświęcić trochę czasu i dobrze poszatkować wszystkie składniki, zanim zagnieciemy ciasto.
Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt 'suche' - możemy dolać jeszcze 2-3 łyżki oleju.
Podobne przepisy
Dodane przez: danusia19671
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Pyszne ciasto kruche z rabarbarem....
Dodane przez: gotowanietoproste
Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową
Pyszne kruche ciacho z jabłkami...
Komentarze