Ciasto kruche, miodowe z nadzieniem

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Cienkie placki miodowe, przełożone śmietanką z dodatkiem galaretki, posmarowane powidłami i polane na wierzchu orzechami prażonymi w miodzie. Bardzo smaczne ciasto, kolorowe i idealne na imprezę lub na świąteczny stół.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 20x25 cm
    Składniki ciasto:
    1,5 szklanki mąki tortowej, przesianej(pojemność szklanki 250 ml)
    1/3 szklanki cukru
    2 kopiaste łyżki jasnego miodu
    3 żółtka
    1 łyżeczka sody
    ½ kostki margaryny – u mnie Kasia
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    Tłuszcz do formy
    Składniki nadzienia:
    ½ l śmietanki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    ½ l powideł śliwkowych
    Dekoracja
    4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka 2%
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Ciasto kruche, miodowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przełożyć mąkę, żółtka, tłuszcze, sodę, cukier, miód – posiekać składniki, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce. Następnie ciasto wyjąć, podzielić na 4 kawałki, formę natłuścić, rozwałkować kolejno placki, przełożyć po 1 do formy, piec około 20 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor. Podobnie upiec pozostałe placki.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
    Każdy chłodny placek posmarować powidłami.
    Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, potem wlać przestudzoną galaretkę, całość delikatnie zmiksować do połaszenia się składników.
    W formie wyłożonej folią ułożyć 1 placek, wylać porcję śmietanki, przykryć drugim plackiem, wylać porcję śmietanki. Czynność powtórzyć dla pozostałych placków. Na wierzchu ostatniego placka ułożyć dekoracyjnie porcję śmietanki. Ciasto schłodzić.
    W garnczku o podwójnym dnie rozpuścić miód, masło i mleko, dodać orzechy, smażyć aż orzechy będą kleiste. Przestudzić, polać wierzch ciasta. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, najlepiej na całą dobie, by ciasto zwilgło.

Porady

1. galaretkę można zastąpić żelatyną - około 2 łyżeczek 2. mleko w polewie orzechowej można zastąpić wodą. 3 . zamiast sody możemy użyć proszku do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 36%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować