Ciasto miodowe z orzechami

  • wyświetlono: 11485 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

uwielbiane przeze mnie, które gości w moim domu nie tylko w święta

Kasia S
  • 1 porcje
  • 720min

Składniki

CIASTO

60 dag mąki pszennej
25 dag margaryny lub masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 całe jajka L
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mleka

MASA ORZECHOWA

3 łyżki miodu
30 dag orzechów włoskich
5 dag masła
3 łyżki cukru

MASA BUDYNIOWA

1 litr mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
6 łyżek (z górką) mąki pszennej
6 łyżek (z górką) mąki ziemniaczanej
25 dag masła lub margaryny

polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto miodowe z orzechami

  • 1. CIASTO

    Sodę wymieszać z 2 łyżeczkami mleka. Mąkę przesiać do miski. Dodać miękkie masło lub margarynę, cukier, miód, jajka oraz rozpuszczoną w mleku sodę. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do ręki należy dosypać więcej mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część równomiernie rozłożyć na blaszce o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 30 minut w 180 st C. Ostudzić.
    Drugą część ciasta również równomiernie rozłożyć na blaszce o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić.

    MASA ORZECHOWA

    Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, cukier i miód. Gotować razem cały czas mieszając do rozpuszczenia składników (nie orzechów oczywiście). Masę wyłożyć na surowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.

    MASA BUDYNIOWA

    Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukry i wstawić na gaz. Do drugiego garneczka wlać resztę mleka, dodać obie mąki i dokładnie razem wymieszać, żeby nie było grudek. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć wlać do niego mleko z mąkami i energicznie mieszać do czasu, aż budyń zgęstnieje. Uważać, żeby się nie przypalił. Gdy budyń będzie gęsty zdjąć go z gazu i wierzch przykryć folią spożywczą. Folie docisnąć do wierzchu, żeby nie było wolnej przestrzeni. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Miękkie masło lub margaryne utrzeć mikserem. Podczas ucierania dodawać po łyżce zimny budyń. Dokładnie wymieszać.

    Na upieczone ciasto z orzechami wyłożyć masę budyniową. Wyrównać. Na masę wyłożyć upieczony pierwszy blat ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.

    Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby blaty zdążyły zmięknąć.
    Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomiódświętaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Miodowe ciasto z migdałami

Dodane przez: Anyzkowo

Miodowe ciasto z migdałami

Delikatne ciasto z chrupiącą górą...

Dyniowe ciasto z orzechami

Dodane przez: mimiwiki

Dyniowe ciasto z orzechami

Aromatyczne, korzenne ciasto z...

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Dodane przez: a_sad07

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Puszyste ciasto dla całej rodziny,...

Ciasto Cappuccino

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto Cappuccino z orzechami

Biszkopt, krem oraz pyszna wkładka...

królewicz

Dodane przez: klementynka

królewicz- ciasto miodowe z budyniem

Królewicz to jedno z pierwszych...

Ciasto miodowo-herbaciane z kremem.

Dodane przez: karooolcia753

Ciasto miodowo-herbaciane z kremem

Delikatne ciasto o wyraźnym smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE