Ciasto miodowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Sodę wymieszać z 2 łyżeczkami mleka. Mąkę przesiać do miski. Dodać miękkie masło lub margarynę, cukier, miód, jajka oraz rozpuszczoną w mleku sodę. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do ręki należy dosypać więcej mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część równomiernie rozłożyć na blaszce o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 30 minut w 180 st C. Ostudzić.
Drugą część ciasta również równomiernie rozłożyć na blaszce o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić.
MASA ORZECHOWA
Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, cukier i miód. Gotować razem cały czas mieszając do rozpuszczenia składników (nie orzechów oczywiście). Masę wyłożyć na surowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
MASA BUDYNIOWA
Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukry i wstawić na gaz. Do drugiego garneczka wlać resztę mleka, dodać obie mąki i dokładnie razem wymieszać, żeby nie było grudek. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć wlać do niego mleko z mąkami i energicznie mieszać do czasu, aż budyń zgęstnieje. Uważać, żeby się nie przypalił. Gdy budyń będzie gęsty zdjąć go z gazu i wierzch przykryć folią spożywczą. Folie docisnąć do wierzchu, żeby nie było wolnej przestrzeni. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło lub margaryne utrzeć mikserem. Podczas ucierania dodawać po łyżce zimny budyń. Dokładnie wymieszać.
Na upieczone ciasto z orzechami wyłożyć masę budyniową. Wyrównać. Na masę wyłożyć upieczony pierwszy blat ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.
Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby blaty zdążyły zmięknąć.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze