Ciasto królewskie z wiśniami.

1 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z owocami sezonowymi lub mrożonymi i chrupiącą bezą z białek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    4 jajka
    250 g masła
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    50 ml cukru pudru do ciasta
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
    1/2 szklanki cukru do wiśni
    1 szklanka cukru do bezy
    3 łyżki skrobi ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Królewiec

Ciasto królewskie z wiśniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypestkowane wiśnie zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce, żeby puściły sok. Następnie na bardzo małym ogniu podgrzać wiśnie z cukrem do rozpuszczenia cukru, uważać żeby się nie zagotowały, przestudzić i odsączyć (sok można użyć do przygotowania kompotu)
    Oddzielić białka od żółtek.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i całość posiekać długim nożem, dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto, na pół godziny odstawić do lodówki.
    Ciasto podzielić na dwie nierówne części, mniejszą część wstawić na chwilę do zamrażalnika, w tym czasie większą część rozwałkować na dnie wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 28 cm, ciasto oprószyć jedną łyżką skrobi ziemniaczanej, a następnie ułożyć na nie odsączone wiśnie.
    Ubić białka ze szczyptą soli i szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej, pianę równo rozsmarować na owocach.
    Na pianę rozłożyć drugą część ciasta utartego na tarce o dużych oczkach.
    Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 50 min, w drugiej połowie pieczenia można obniżyć temperaturę.
    Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

U mnie szklanka to 250 ml. Jeśli do piany zamiast skrobi ziemniaczanej użyjemy kisielu wiśniowego, to po upieczeniu beza będzie mieć ładny różowy kolor. Do tego ciasta możemy użyć nie tylko wiśnie, doskonale pasują niemal wszystkie owoce sezonowe, lub mrożone. Ale jeśli są to owoce jagodowe lub truskawki, to proponuję ułożyć je nie pod pianą a na pianie z białek, a następnie przykryć utartym ciastem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Mąka pszenna Jajka kurze Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować