PLACEK MIODOWY Z BISZKOPTEM- KRÓLEWIEC

4.97 (156 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Było to jedno z naszych ulubionych ciast. Było ciastem dyżurnym, na uroczystościach rodzinnych. Teraz trochę zapomniane.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    -600 g. mąki
    -300 g. margaryny
    -200 g. cukru
    -4 łyżki ciekłego miodu
    -2 płaskie łyżeczki sody
    -2 jajka

    biszkopt:
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
    -2 łyżki wody
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    krem:
    -100 g. cukru
    -1/2 l. mleka
    -1 biały budyń, albo 1 łyżka mąki+1 ziemniaczana
    -1 masło-200 g.
    -1 cukier waniliowy

    -polewa czekoladowa, gotowa, albo swoja
Wystaw ocenę:

4.97 (156 ocen)

Zobacz również:

Królewiec Placek Desery

Placek miodowy z biszkoptem- królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki miodowe 1. placki miodowe-
    Wszystko zmiksować, zagnieść. Rozwałkować albo wylepić na dwie blaszki, 30x40, posmarowane. Upiec w 180*ok.20 min.
  • biszkopt 2. biszkopt-
    Ubić białka z wodą. Dosypywać cukier i ubijać, dodawać po żółtku. Do piany przesiać mąki, proszek. Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę taką samą co piekliśmy placki miodowe, lecz wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 175* ok.25 min.
  • 1/2 masy 3. masa budyniowa-
    Z mleka odlać 0,5 szklanki do rozrobienia budyniu. Resztę zagotować z cukrem. Wlać ze szklanki i ugotować jak budyń. Odstawić i włożyć masło i mieszać do rozpuszczenia. Połową gorącego budyniu posmarować placek miodowy.
  • biszkopt 4. Przykryć biszkoptem.
  • reszta masy 5. Wylać resztę budyniu i rozsmarować.
  • 2 placek 6. Przykryć drugim plackiem miodowym.
  • polewa czekoladowa 7. Górę polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować