Ciasto czekoladowe, w którym wyjątkowo dobrze komponuje się smak gorzkiej czekolady z wiśniami.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
400g wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika
1 i 2/3 szklanki mąki
2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
5 jajek
100 ml maślanki lub kefiru
150 ml oleju słonecznikowego
150 g startej gorzkiej czekolady
szczypta soli
do formy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
na polewę:
150 g ciemnej czekolady
40 g masła
Babka mocno czekoladowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować wiśnie: jeśli mamy świeże – wypestkować i odsączyć, mrożone – rozmrozić i odsączyć, ze słoika – odsączyć.
Wymieszać mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Biała ubić ze szczyptą soli i połową cukru na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z resztą cukru, cukrem waniliowym, olejem i maślanką. Do tej masy stopniowo dodawać pianę z białek i mąkę z budyniem, delikatnie mieszając. Na koniec dodać czekoladę i wiśnie. Całość ostrożnie wymieszać łyżką
Dno i boki formy wysmarować masłem i obsypać mąką. Do formy delikatnie przełożyć przygotowaną masę , wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 170°C, piec 60 do 75 min (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu zostawić na w formie na 15 min, następnie wyjąć i ostudzić.
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na wierzchu wystudzonej babki.
Porady
Zamiast czekolady gorzkiej można użyć deserowej, wtedy ciasto będzie bardziej łagodne.
Komentarze