Ciasto biszkoptowe z dwukolorową masą jogurtową. Ciasto z żelką i herbatnikami. Ciasto wyszło delikatne, tortowe , ładnie wyglądające i przepyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
07,10,2023
BISZKOPT:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-60 g. mąki ziemniaczanej
-20 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
ŻELKA MALINOWA:
-500 ml. frużeliny z malin
-300 ml. wody przegotowanej do frużeliny
-20 g. żelatyny
-50 ml. wody do żelatyny
-1 galaretka malinowa
-200 ml. wody do galaretki
CIASTKA:
-36 szt. maślanych herbatników
KREM JOGURTOWY- jasny:
-330 ml. śmietanki 30 %
-800 g. jogurtu greckiego
-250 g. mleka skondensowanego, słodzonego
-28 g. żelatyny +150 ml. wody
KREM JOGURTOWY- ciemny:
-330 ml. śmietanki 30 %
-800 g. jogurtu greckiego
-260 g. mleka skondensowanego, słodzonego
-30 g. czarnego kakao+50 ml. wody
-28 g. żelatyny +150 ml. wody
Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać tam stopniowo, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie delikatnie mieszać łopatką, ale nie za długo. Wylać do blaszki 30x40 wyścielanej, z papierem do pieczenia i rozsmarować. Piec ok 20-25 min.175*.(w zależności jak piecze piec)
2.Po przestygnięciu, zdrapać skórkę z biszkoptu i ułożyć go w tej samej blaszce, lecz wyżej wyścielanej.
3.żelka- Frużelinę przetartą, uzupełnić do 800 ml. wodą przegotowaną. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do frużeliny i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Tężejącą wylać do blaszki na biszkopt.
4.ciastka- Ułożyć warstwę herbatników.
5.krem- Do dwóch naczyń najlepiej z dziobkiem, dodać jogurt, śmietankę i mleko skondensowane. Kakao rozmieszać z przegotowaną gorącą wodą i ostudzić, potem dodać do jednego naczynia z jogurtem. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować szybko, ale nie długo.
6.Lać na przemian na biszkopt, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę.
Z początku, kremy były rzadkie a w miarę lania, gęstniały. Dlatego trzeba się śpieszyć.
7.Postukać blaszką, aby masa się rozlała
8.Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać górę kremu, raz w dół od środka a raz odwrotnie. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
9.Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem a przechowywać w lodówce.
Komentarze