Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z dwukolorową masą jogurtową. Ciasto z żelką i herbatnikami. Ciasto wyszło delikatne, tortowe , ładnie wyglądające i przepyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 07,10,2023
    BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -60 g. mąki ziemniaczanej
    -20 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ŻELKA MALINOWA:
    -500 ml. frużeliny z malin
    -300 ml. wody przegotowanej do frużeliny
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -1 galaretka malinowa
    -200 ml. wody do galaretki

    CIASTKA:
    -36 szt. maślanych herbatników

    KREM JOGURTOWY- jasny:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -800 g. jogurtu greckiego
    -250 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -28 g. żelatyny +150 ml. wody

    KREM JOGURTOWY- ciemny:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -800 g. jogurtu greckiego
    -260 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -30 g. czarnego kakao+50 ml. wody
    -28 g. żelatyny +150 ml. wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać tam stopniowo, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie delikatnie mieszać łopatką, ale nie za długo. Wylać do blaszki 30x40 wyścielanej, z papierem do pieczenia i rozsmarować. Piec ok 20-25 min.175*.(w zależności jak piecze piec)
  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 2. Po przestygnięciu, zdrapać skórkę z biszkoptu i ułożyć go w tej samej blaszce, lecz wyżej wyścielanej.
  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 3. żelka- Frużelinę przetartą, uzupełnić do 800 ml. wodą przegotowaną. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do frużeliny i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Tężejącą wylać do blaszki na biszkopt.
  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 4. ciastka- Ułożyć warstwę herbatników.
  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 5. krem- Do dwóch naczyń najlepiej z dziobkiem, dodać jogurt, śmietankę i mleko skondensowane. Kakao rozmieszać z przegotowaną gorącą wodą i ostudzić, potem dodać do jednego naczynia z jogurtem. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować szybko, ale nie długo.
  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 6. Lać na przemian na biszkopt, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę.
    Z początku, kremy były rzadkie a w miarę lania, gęstniały. Dlatego trzeba się śpieszyć.
  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 7. Postukać blaszką, aby masa się rozlała
  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 8. Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać górę kremu, raz w dół od środka a raz odwrotnie. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • Ciasto jogurtowa zebra z żelką malinową 9. Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem a przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować