Dzięki jogurtom naturalnym ciasto jest delikatniejsze i bardziej kremowe niż tradycyjny sernik. Brzoskwinie i czekoladowe wzorki nadają mu słodkości i apetycznego wyglądu :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
kruchy spód: 250 g masła
2 niepełne szklanki mąki pszennej
3 żółtka
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa: 4 jogurty bałkańskie (po 340 g)
1 szklanka cukru
150 g masła
4 jajka
2 budynie śmietankowe
150 g czekolady deserowej
ponadto:
1 puszka brzoskwiń (850 g)
cukier puder do oprószenia
Jogurtowa zebra z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem, wbij żółtka i dodaj posiekane masło. Całość wyrób na gładkie ciasto. Uformuj dwie kule (1/3 i 2/3) i chłodź godzinę w lodówce. Blaszkę o wym.25/25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wylep większą częścią ciasta. Piecz ok.15 minut w 180 st.
2.Masa jogurtowa: masło utrzyj na puch, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku. Do masy dodawaj łyżkami jogurt i proszek budyniowy.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Masę serową podziel na dwie części, jedną wymieszaj z wystudzoną czekoladą. Na podpieczony spód wylewaj na przemiennie ciasto serowe i czekoladowe, tworząc zebrę. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piecz 30 minut.
3.Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie porozkładaj je na podpieczonym cieście serowym. Na wierzch zetrzyj pozostałe, schłodzone kruche ciasto i piecz jeszcze 30 minut w 170 st. Studź w otwartym piekarniku. Po ostudzeniu gotowy sernik oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze