Ciasto tortowe z żelką malinową

4.6 (5 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na czarnym biszkopcie z dwoma kremami i żelką. Ciasto tortowe, wyszło przepyszne i ładnie prezentujące się. Ciasto zrobiłam na swoje imieniny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CZARNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -60 g. mąki ziemniaczanej
    -20 g. czarnego kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASACZENIE:
    -ok.100 ml. rozrzedzonej frużeliny malinowej

    1/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    ŻELKA MALINOWA:
    -700 ml. frużeliny malinowej, przetartej
    -300 ml. wody przegotowanej do frużeliny
    -150 ml. wody do galaretki i żelatyny
    -1 galaretka malinowa
    -20 g. żelatyny

    2/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    DO POSYPANIA:
    -50 g. tartej czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Ciasto tortowe z żelką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe z żelką malinową 1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z kakao i proszkiem, jednocześnie mieszając łopatką. Wymieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *.
  • Ciasto tortowe z żelką malinową 2. Po przestygnięciu zdjąć skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Przygotować blaszkę, taką jak piekł się biszkopt 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki papierem i włożyć tam biszkopt.
  • Ciasto tortowe z żelką malinową 3. nasączenie-Biszkopt nasączyć rozrzedzoną frużeliną.
  • Ciasto tortowe z żelką malinową 4. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki, wyrównać i schłodzić do zgęstnienia.
  • Ciasto tortowe z żelką malinową 5. żelka-Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej i odstawić do napęcznienia. Galaretkę rozpuścić w 100 ml. przegotowanej gorącej wodzie. Następnie tam rozpuścić napęczniałą żelatynę. Jeśli by nie dało się całej żelatyny rozpuścić, to podgrzać trochę galaretkę ale nie zagotować. Trochę przestudzić, wlewać do musu i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Wylać na masę serową i ciasto schłodzić, do zestalenia żelki.
  • Ciasto tortowe z żelką malinową 6. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem i wylać na żelkę. Ciasto schłodzić do zestalenia.
  • Ciasto tortowe z żelką malinową 7. Posypać, startą czekoladą i ciasto przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto tortowe z żelką malinową 8. Moje imieninowe wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować