1/ KREM Z MASCARPONE:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
ŻELKA MALINOWA:
-700 ml. frużeliny malinowej, przetartej
-300 ml. wody przegotowanej do frużeliny
-150 ml. wody do galaretki i żelatyny
-1 galaretka malinowa
-20 g. żelatyny
2/ KREM Z MASCARPONE:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
Ciasto tortowe z żelką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z kakao i proszkiem, jednocześnie mieszając łopatką. Wymieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *.
2.Po przestygnięciu zdjąć skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Przygotować blaszkę, taką jak piekł się biszkopt 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki papierem i włożyć tam biszkopt.
4.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki, wyrównać i schłodzić do zgęstnienia.
5.żelka-Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej i odstawić do napęcznienia. Galaretkę rozpuścić w 100 ml. przegotowanej gorącej wodzie. Następnie tam rozpuścić napęczniałą żelatynę. Jeśli by nie dało się całej żelatyny rozpuścić, to podgrzać trochę galaretkę ale nie zagotować. Trochę przestudzić, wlewać do musu i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Wylać na masę serową i ciasto schłodzić, do zestalenia żelki.
6.krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem i wylać na żelkę. Ciasto schłodzić do zestalenia.
7.Posypać, startą czekoladą i ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze