Rolada z żelką malinową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszna rolada z sezonowymi malinami. Polecam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 jajka


    - 3 łyżki cukru


    - 3 łyżki zimnej wody


    - 3 łyżki mąki tortowej


    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    żelka malinowa:

    - 1 szklanka malin

    - 1 galaretka o smaku malinowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Biszkopty Roladki

Rolada z żelką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy.
  • 2. Żelka malinowa: Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Gotową żelkę odkładamy do ostygnięcia. Gdy już będzie letnia wstawiamy do lodówki.
  • 3. Roladę rozwijamy. Nakładamy zimną, lekko stężoną żelkę. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki.
  • 4. Stężoną roladę kroimy w plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Galaretka Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować