Tort imieninowy z żelką i galaretką

4.71 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z ciemnym biszkoptem, dwoma kremami z mascarpone. Tort z żelką brzoskwiniową i galaretką z frużeliną malinową. Tort udekorowany owocami jagodowymi, w kształcie kwiatków. Tort zrobiłam na imieniny w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -100 g mąki ziemniaczanej
    -20 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -syrop z puszki po brzoskwiniach

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -12 g. żelatyny
    -100 ml. wody do żelatyny

    GALARETKA MALINOWA:
    -500 ml. wody
    -2 galaretki malinowe
    -200 ml. frużeliny z malin, przetartej

    I/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -17 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    II/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -17 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    OBŁOŻENIE:
    -250 g. serka mascarpone
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku

    DEKORACJE:
    -maliny
    -jeżyny
    -mięta
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Tort imieninowy z żelką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 2. żelka brzoskwiniowa- Brzoskwinie z puszki odsączyć. Rozdrobnić blenderem na mus. Żelatynę rozmieszać z 100 ml. gorącej wody do rozpuszczenia. Wlewać do musu i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Rant do tortów fi 20 zafoliować od spodu. Dokładnie zabezpieczyć gumką recepturką albo taśmą klejącą, żeby nic nie wypłynęło. Dodatkowo rant umieścić w tortownicy lub tacy z krajem. Wylać tężejący mus, do rantu i schłodzić do zestalenia. Można to zrobić dzień wcześniej.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 3. galaretka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Dodać tam frużelinę z malin, wymieszać i wystudzić do lekkiego tężenia. Wylać do takiego samego drugiego rantu i schłodzić w lodówce.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 4. Górną część biszkoptu włożyć do wysokiego rantu, przekrojeniem go góry . Lecz wcześniej ułożyć tam podkładkę pod tort. Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
    (Tutaj kolejność składania blatów, zmieniłam. Zaczęłam od górnego a skończyłam na dolnym blacie, równiejszym. Nie musiałam potem tortu odwracać, żeby góra była równa.)
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 5. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać 3/4 do tortownicy i trochę wyrównać.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 6. Zaraz położyć wcześniej przygotowaną galaretkę, delikatnie wciskając.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 7. Wylać resztę kremu i rozsmarować. Śpieszyć się bo krem szybko gęstnieje.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 8. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć. Ten blat można mocniej nasączyć.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 9. krem 2- Postąpić identycznie jak z poprzednim kremem. Wylać 3/4 do rantu.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 10. Ułożyć żelkę, lekko wciskając.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 11. Rozsmarować resztę kremu.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 12. Przykryć 3 blatem biszkoptowym dolnym, przekrojeniem do kremu. Schłodzić tort w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 13. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przenieść tort wraz z podkładką na paterę.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 14. obłożenie-Śmietankę wraz z mascarpone zmiksować a potem utrwalić z kremem w proszku. Posmarować cały tort i wygładzić. Albo za pomocą łyżeczki, zrobić wzorki na całym torcie.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 15. Jeżyny i maliny, umyć i osuszyć. Poukładać najpierw na ręczniku papierowym.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 16. Potem przenieść jeżyny na górę tortu. Udekorować też świeżą miętą. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort imieninowy z żelką i galaretką 17. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować