Tort z ciemnym biszkoptem, dwoma kremami z mascarpone. Tort z żelką brzoskwiniową i galaretką z frużeliną malinową. Tort udekorowany owocami jagodowymi, w kształcie kwiatków. Tort zrobiłam na imieniny w rodzinie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-100 g mąki ziemniaczanej
-20 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-syrop z puszki po brzoskwiniach
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-500 ml. musu z brzoskwiń
-12 g. żelatyny
-100 ml. wody do żelatyny
GALARETKA MALINOWA:
-500 ml. wody
-2 galaretki malinowe
-200 ml. frużeliny z malin, przetartej
I/ KREM Z MASCARPONE:
-500 g. serka mascarpone
-330 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-17 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
II/ KREM Z MASCARPONE:
-500 g. serka mascarpone
-330 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-17 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
OBŁOŻENIE:
-250 g. serka mascarpone
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
Tort imieninowy z żelką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.żelka brzoskwiniowa- Brzoskwinie z puszki odsączyć. Rozdrobnić blenderem na mus. Żelatynę rozmieszać z 100 ml. gorącej wody do rozpuszczenia. Wlewać do musu i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Rant do tortów fi 20 zafoliować od spodu. Dokładnie zabezpieczyć gumką recepturką albo taśmą klejącą, żeby nic nie wypłynęło. Dodatkowo rant umieścić w tortownicy lub tacy z krajem. Wylać tężejący mus, do rantu i schłodzić do zestalenia. Można to zrobić dzień wcześniej.
3.galaretka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Dodać tam frużelinę z malin, wymieszać i wystudzić do lekkiego tężenia. Wylać do takiego samego drugiego rantu i schłodzić w lodówce.
4.Górną część biszkoptu włożyć do wysokiego rantu, przekrojeniem go góry . Lecz wcześniej ułożyć tam podkładkę pod tort. Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
(Tutaj kolejność składania blatów, zmieniłam. Zaczęłam od górnego a skończyłam na dolnym blacie, równiejszym. Nie musiałam potem tortu odwracać, żeby góra była równa.)
5.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać 3/4 do tortownicy i trochę wyrównać.
6.Zaraz położyć wcześniej przygotowaną galaretkę, delikatnie wciskając.
7.Wylać resztę kremu i rozsmarować. Śpieszyć się bo krem szybko gęstnieje.
8.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć. Ten blat można mocniej nasączyć.
9.krem 2- Postąpić identycznie jak z poprzednim kremem. Wylać 3/4 do rantu.
10.Ułożyć żelkę, lekko wciskając.
11.Rozsmarować resztę kremu.
12.Przykryć 3 blatem biszkoptowym dolnym, przekrojeniem do kremu. Schłodzić tort w lodówce, najlepiej na całą noc.
13.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przenieść tort wraz z podkładką na paterę.
14.obłożenie-Śmietankę wraz z mascarpone zmiksować a potem utrwalić z kremem w proszku. Posmarować cały tort i wygładzić. Albo za pomocą łyżeczki, zrobić wzorki na całym torcie.
15.Jeżyny i maliny, umyć i osuszyć. Poukładać najpierw na ręczniku papierowym.
16.Potem przenieść jeżyny na górę tortu. Udekorować też świeżą miętą. Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze